ΑΓΚΑΛΙΑ για το παιδί σε κίνδυνο (2010-2015)

Ανάμεσα στα παιδιά που υποστήριξε ο ΒΕΝΙΑΜΙΝ ήταν και τα 4 παιδιά της Παιδικής – Οικογενειακής Εστίας της ΑΓΚΑΛΙΑΣ. Ένα πρωτοποριακό πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2010 όταν Εισαγγελέας ανηλίκων επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του ΒΕΝΙΑΜΙΝ τον Δεκέμβριο του 2010,  ζητώντας αν  θα ήταν εφικτό  να φιλοξενήσει ένα 6χρονο κορίτσι που δεν  μεγάλωνε με τη μητέρα του. Η απάντηση ήταν θετική και αμέσως  ενοικιάστηκε ένα σπίτι, βρέθηκε ένα παντρεμένο ζεύγος που είχε μεγαλώσει  παιδιά ενώ ο ΒΕΝΙΑΜΙΝ ανέλαβε την ολική φροντίδα αλλά και όλα τα  έξοδα μεγαλώματος του παιδιού. Μετά από λίγους μήνες Εισαγγελέας  Aνηλίκων επικοινώνησε ξανά με τον ΒΕΝΙΑΜΙΝ και ζήτησε να φιλοξενήσει ο Σύλλογος άλλα 3 αδελφάκια που βρίσκονταν σε κίνδυνο. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ήταν ένα νέο μοντέλο στέγασης παιδιών σε κίνδυνο,  παιδιών που η φροντίδα και η επιμέλειά τους είχε αφαιρεθεί από τους  φυσικούς γονείς και δόθηκε ΟΛΙΚΑ στον ΒΕΝΙΑΜΙΝ μετά από Δικαστική  Απόφαση.
Η στέγαση 4 «παιδιών σε κίνδυνο» έγινε σε σπίτι με την παρουσία και τη φροντίδα παντρεμένου ζευγαριού, μητέρας και πατέρα, ώστε τα παιδιά να βιώσουν τη θαλπωρή της οικογένειας.  Η ένταξη των παιδιών σε οικογενειακό περιβάλλον και όχι σε ίδρυμα  συνέβαλε καθοριστικά στην ψυχοσωματική τους ανάπτυξη. Το όλο εγχείρημα  έγινε με την προοπτική τα παιδιά να δίνονται για αναδοχή  ή υιοθεσία  πριν από την ενηλικίωσή τους. Μάλιστα, κατά τους τελευταίους δώδεκα  μήνες λειτουργίας της ΑΓΚΑΛΙΑΣ  και τα τέσσερα παιδιά έζησαν με δύο   «γονείς/οικογένεια» για 365 συνεχείς μέρες, ενώ ακόμα και όταν οι  «γονείς» πήγαν σε διακοπές για ένα μήνα, πήραν και τα παιδιά μαζί τους.
Οι δυσκολίες ωστόσο που αντιμετώπισε ο
ΒΕΝΙΑΜΙΝ τα τελευταία 5 χρόνια  ήταν πάρα πολλές αφού αυτός ο τρόπος φροντίδας παιδιών σε κίνδυνο  είναι εντελώς διαφορετικός από αυτό που συνηθίζεται στην πατρίδα μας,  δεδομένου ότι το σύνηθες είναι να λειτουργούν οι φορείς σαν ιδρύματα.

Θέλουμε  λοιπόν να ενημερώσουμε όλους τους φίλους και υποστηριχτές των παιδιών   μας ότι μετά από τα παραπάνω γεγονότα, το πρόγραμμα της «ΑΓΚΑΛΙΑ για το  παιδί» που λειτούργησε πιλοτικά για πάνω από πέντε χρόνια, δεν μπόρεσε να συνεχιστεί, ενώ η δομή μετατράπηκε  σε «Κέντρο Υποστήριξης  Μονογονεϊκών οικογενειών και προσφύγων» μέχρι και τα μέσα του 2016 όπου  και έπαυσε το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Στις 17 Φεβρουαρίου 2016 στις Βρυξέλες, υπήρξε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα «Διασφάλιση της ποιότητας της φροντίδας και της προστασίας των παιδιών στην Ελλάδα σε περίοδο κρίσης». Ο Ευρωβουλευτής, συνταγματολόγος, Κώστας Χρυσόγονος, καλεσμένος στο τραπέζι της συζήτησης, δήλωσε μεταξύ άλλων:  «Θεωρώ ότι η πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτού Στέλιου Κούλογλου, είναι  πάρα πολύ σημαντική, για να αναδείξουμε την ανάγκη να τερματιστεί η  ιδρυματοποίηση της προστασίας των παιδιών, να  επανέλθουν τα παιδιά στις οικογένειες, να μπορούν μέσα από την  οικογενειακή θαλπωρή να αναπτυχθούν με πιο ισορροπημένο τρόπο».
Αυτές  είναι οι σημαντικές εξελίξεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μάλιστα με  πρωτοβουλία Ελλήνων Ευρωβουλευτών, σχετικά με τη φροντίδα παιδιών.  Ευχόμαστε και στην πατρίδα μας σύντομα να αλλάξουμε τρόπο λειτουργίας  φορέων και να αρχίσουμε να φροντίζουμε παιδιά σε οικογένειες ΟΧΙ σε  ιδρύματα. Αυτό για τον
ΒΕΝΙΑΜΙΝ θα είναι μια ακόμα επιβεβαίωση ότι οι  προσπάθειές μας δεν πήγαν χαμένες και πάνω από όλα τα παιδιά θα βγουν  κερδισμένα.
Σήμερα, καθώς γράφονται αυτές οι γραμμές, ο μικρούλης  από τα παιδιά μας (τον οποίο φροντίζουμε από τότε που ήταν δύο ετών),  έχει υιοθετηθεί με δικαστική απόφαση.  Ήδη, τρία από τα παιδιά μας έχουν  μετακομίσει σε φορέα που η λειτουργία του βρίσκεται πιο κοντά στο  μοντέλο της ΑΓΚΑΛΙΑΣ από κάθε άλλο στην πατρίδα μα.
Επισκεπτόμαστε   τα παιδιά μας στο νέο φορέα, υπάρχει άριστη συνεργασία μεταξύ των δύο  φορέων και η διευθύντρια του νέου φορέα ανάφερε και ότι τα παιδιά  προσαρμόστηκαν αμέσως στο νέο περιβάλλον γιατί ήταν άρτια προετοιμασμένα  καθώς μεγάλωναν σε οικογενειακό περιβάλλον.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους φίλους και υποστηριχτές των παιδιών μας  που με ιδιαίτερη ευαισθησία  προς τις ανάγκες αυτών των 4 παιδιών,  συνεισέφεραν με τον ένα ή τον άλλον τρόπο στην κάλυψη των αναγκών τους.  Ιδιαίτερα θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Δικηγορικό  Σύλλογο  Κατερίνης, τον Ποντιακό Σύλλογο «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ», το ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ  ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ καθώς και τους Αρχιμανδρίτες π. Ιγνάτιο Σωτηριάδη, π. Ιωακείμ  Οικονομίκο και π. Βαρνάβα Λεοντιάδη, που βάπτισαν τα 3 παιδιά μας πριν  μερικά χρόνια. Φυσικά, να ευχαριστήσουμε και όλους εσάς τους φίλους και  υποστηρικτές μας. Ζητούμε τις προσευχές σας για αυτά τα παιδιά.

Θέλουμε  να διευκρινίσουμε ότι ο ΒΕΝΙΑΜΙΝ συνεχίζει απαρέγκλιτα το έργο αγάπης  και προστασίας σε 260 παιδιά και τους κηδεμόνες τους που βρίσκονται σε ανάγκη ή σε  κίνδυνο, μέσω των προγραμμάτων του σε όλη την Ελλάδα:

Όλοι  μαζί προσπαθούμε να χαρίζουμε χαμόγελα αισιοδοξίας στους μικρούς μας  φίλους που το έχουν ανάγκη.  Σας ευχαριστούμε γιατί στέκεστε δίπλα μας!